I dag har det varit en skön dag som gått helt i adventstecken, jag har pyntat och bakat lussekatter.
Dessa två tomtar tillhör mina absoluta favoriter
Nyköpt ljusstake, den kommer från IKEA
Den här julkrubban har funnits med så länge jag kan minnas, min pappa plockade alltid fram den till första advent.
Saftiga lussebullar med kesella
Lussebullar med kesella 32 lussebullar
INGREDIENSER
1 pkt jäst, för söta degar (50 g)
150 g smör
5 dl mjölj, gärna röd (3%)
1 burk kesella (250 g, 10%)
0,5 tsk salt
2 dl socker
3 pkt saffran, (1-1,5g)
1 ägg
17 dl vetemjöl special
Pensling och garnering
150 g smör
5 dl mjölj, gärna röd (3%)
1 burk kesella (250 g, 10%)
0,5 tsk salt
2 dl socker
3 pkt saffran, (1-1,5g)
1 ägg
17 dl vetemjöl special
Pensling och garnering
1 ägg
1 dlrussin
1 dlrussin
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Tillsätt saffran och kesella i degvätskan. och häll den sedan över jäst
Smula ner jästen i en degbunke.
Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker och ägg.
Rör tills allt blandats.
Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg.
Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig.
Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.
Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.
Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.
Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla dem med ägg och garnera med russin.
Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar