Korianska revbensspjäll
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 6-8 timmar på låg
Tillagningstid: 6-8 timmar på låg
Ingredienser
• 1,5 kg revben• 3 vitlöksklyftor, hackade
• 1,2 dl soja
• 2 msk rostad sesamolja
• 2,5 dl apelsinjuice, färskpressad
• 2 msk honung eller brunt socker
• 2 msk risvinäger
• 3 msk sesamfrön, för garnering
• 1 msk riven färsk ingefära
• 1 purjolök, för garnering
Gör så här
Bryn revbenen tills de fått stekyta runt om. Lägg dem sedan i grytan.
Mixa soja, apelsinjuice, vinäger, ingefära, vitlök, sesamolja och honung. Häll mixen över revbenen och koka på låg i 6-8 tim. Tills köttet lossnar från benen.
Skär upp revbenen och ös såsen över. Garnera med sesamfrön och skivad purjolök.
****************************************
Saffranskladdkaka med lingongrädde
INGREDIENSER
Ca 10 bitar
½ g saffran (1 pkt)1 msk vodka eller konjak
100 g smör
100 g vit choklad, grovhackad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl ( Lailas mjölmix)
Lingongrädde
3 dl vispgrädde (Laktosfri)2 msk strösocker
2 dl lingon, frysta & tinade
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Låt saffranet ligga i vodkan eller konjaken i ca 15 min.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull och rör ner saffransblandningen. Blanda ner chokladen tills den har smält.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Rör ner smörblandningen och sikta ner vetemjölet. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min, den ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna i formen.
Grädde: Vispa grädden med strösockret och vänd ner lingonen eller hallonen. Servera kakan med en klick lingongrädde.
****************************************
1 pkt jäst, för söta degar (50 g)
150 g smör
5 dl mjölj, gärna röd (3%)
1 burk kesella (250 g, 10%)
0,5 tsk salt
2 dl socker
3 pkt saffran, (1-1,5g)
1 ägg
17 dl vetemjöl special
Pensling och garnering
150 g smör
5 dl mjölj, gärna röd (3%)
1 burk kesella (250 g, 10%)
0,5 tsk salt
2 dl socker
3 pkt saffran, (1-1,5g)
1 ägg
17 dl vetemjöl special
Pensling och garnering
1 ägg
1 dlrussin
1 dlrussin
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Tillsätt saffran och kesella i degvätskan. och häll den sedan över jäst
Smula ner jästen i en degbunke.
Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker och ägg.
Rör tills allt blandats.
Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg.
Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig.
Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.
Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.
Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.
Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla dem med ägg och garnera med russin.
Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt svalna på galler.
****************************************
Beef Bourguignon
Du behöver
700-800 g högrev (skuren i grytbitar)1 pkt bacon (eller sådär 6 skivor) eller 200 g sidfläsk
150-200 g skogschampinjoner (delade på mitten)
3 msk mjöl
2 vitlöksklyftor (pressad)
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 rödlök (i mindre bitar)
2 morötter (skivade mellantjockt)
2.5 dl rött vin
2.5 dl vatten
1 oxbuljongtärning
1 msk tomatpuré
salt, peppar, färsk timjan att dekorera med
Gör så här
Knaperstek bacon i panna. Låt rinna av på papper. Lägg i grytbitarna i pannan och bryn runt om. lägg över grytbitarna i Crock pot.Lägg ner lök och morotsskivor i en kastrull. I med tomatpuré, timjan och pressad vitlök. Salta och peppra. Rör ner mjölet. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen. Blanda runt ordentligt. Häll över köttet i Crock Pot. Lägg i lagerblad.
Smula knaperstekt bacon över grytan och häll över vinet. Tillsätt champinjonerna och rör runt lite försiktigt.
Sätt på locket på Crock Pot grytan, tryck på LOW och ställ in på 8 timmar.
Ps. Jag gjorde den dagen innan, var ju inte säker på om det skulle bli lyckat. Jag hällde över allt i en gryta och då det svalnat ställde jag in i kylen, funkade hur bra som helst.
Servera med ris eller klyftpotatis med en stor grönsallad.
Baka tre sorters bröd med bakpulver
Frukostbröd med chiafrön |
Tekakor och fröknäcke med majsmjöl |
****************************************
Recept på glutenfri pajdeg hittar du här.
Till pajen behöver du dessa ingredienser utöver pajdegen.
Receptet kommer från tidningen matmagasinet och även bilderna ovan. |
Gör så här:
1 Förgrädda pajskalet.
2 Fräs lök och vitlök med köttfärsen, salt, peppar. Blanda i tomatpuré, aivar, persilja och chiliflakes.
3 Blanda ihop färskost med yoghurt, salt och peppar.
4 Bred ut färsen på pajskalet.
5 Bred över färskosten och grädda i 225 grader 10 minuter. Ta ut och lägg på tomaterna grädda 10 minuter till.
Garnera med färsk oregano och servera med sallad.
BLÅBÄRSPAJ
Recept från hälsafitness
Du behöver:
1 msk potatismjöl 1/2 dl hackade hasselnötter 3 dl rågflingor (funkar även med havregryn)
2 dl sojamjöl
1 tsk kardemumma
1 krm vanilinpulver
1 dl kokossocker (eller så tar du vanligt socker, ingen större skillnad gällande näringsinnehåll)
1 msk fiberhusk
75 g smält smör
2 ägg
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Lägg blåbär i en ugnsform, strö över potatismjöl.
Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke. Tillsätt sedan smält smör och ägg i bunken och blanda igen.
Smula över blandningen över blåbären och grädda i ca 15 min.
Serveras med vaniljsås eller kvarg smaksatt med vaniljpulver och kokossocker.
KNÄCKEBRÖD
16 st rutor
- 2 dl majsmjöl ( bovetmjöl tog jag)
- ¾ dl solrosfrön
- ½ dl linfrön
- ½ dl sesamfrön
- ½ dl pumpakärnor
- 2½ dl kokande vatten
- ½ dl olja
- flingsalt
- Sätt ugnen på 150°C varmluft.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
- Häll över det kokande vattnet och oljan och rör om till en jämn massa.
- Klä en plåt med bakplåtspapper och häll över massan på plåten.
- Klä en plastpåse över handen och platta ut massan så tunt du kan, (täcker nästan en hel plåt).
- Strö till sist över flingsalt och platta eventuellt in det med handen.
- Skär ut bitar i valfristorlek. Vill du så kan du lämna bort att skära i massan och sedan bara bryta bitar då knäckebrödet är färdigt.
- Grädda i ugnen ca 1 timme.
- Ta ut och låt svalna och bryt sedan i bitar.
*****************************************
KESOPLÄTTAR ME OST OCH SKINKA
Recept:
100 g Keso
1 ägg
0.75 msk fiberhalt
1 nypa salt
Blanda med hjälp an stavmixer. Stek i kokosfett eller smör på medelvärme tills de är gyllenbruna, vänd. Det blir 4 st plättar.
Jag la på en ost- och skinkskiva när de var i pannan så blev de lite varma!
Smaklig måltid!
******************************************
BIFFGRYTA
4 personer
300 g Biff ryggbiff nöt | |||||
1 st Röd/gul lök 1 st Aubergine 2 st Morötter skivade 1 st Vitlök 1 dl Grädde |
Strimla biffen, löken, auberginen och moröterna.
Salta, peppra och pressa på en vitlök.
Woka allt snabbt i en teflonpanna tills köttet är som Du önskar det.
Häll över grädde och koka ihop.
Servera med ris och sallad.
******************************************************
4 st kycklingbröst
1st purjolök
150 g skivade champinjoner
1 röd paprika i bitar
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl vatten
4 tsk kycklingfond
4 tsk kinesisk soja
1 -2 tsk sambal oelek
1 msk maizena
Så här gör du
Fräs kycklingbröstet i olja ca 5 min.
Tillsätt purjolök i sneda skivor, champinjoner, paprika i bitar, vitlöksklyfta och låt fräsa med i ett par min.
Blanda samman vatten, kycklingfond, kinesisk soja, sambal oelek och maizena. Rör ner blandningen i pannan och låt puttra ett par min.
Servera med fullkornsris.
******************************************************
KINAKYCKLING MED STING
källa: recept.mabra.
4 port4 st kycklingbröst
1st purjolök
150 g skivade champinjoner
1 röd paprika i bitar
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl vatten
4 tsk kycklingfond
4 tsk kinesisk soja
1 -2 tsk sambal oelek
1 msk maizena
Så här gör du
Fräs kycklingbröstet i olja ca 5 min.
Tillsätt purjolök i sneda skivor, champinjoner, paprika i bitar, vitlöksklyfta och låt fräsa med i ett par min.
Blanda samman vatten, kycklingfond, kinesisk soja, sambal oelek och maizena. Rör ner blandningen i pannan och låt puttra ett par min.
Servera med fullkornsris.
Testa, jag lovar att det är värt det! Supergott att rosta.
Bild: E.Berglöf |
- 1/2 dl cream fraiche
- 2 äggvitor
- 1/2 dl pofiber
- 2 tsk fiberhusk
- 1/2 dl mandelmjöl
- 1 dl skalade sesamfrön
- 1/2 dl solrosfrön
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda samman äggvitor och cream fraiche i en bunke.
- Blanda ihop övriga ingredienser och blanda sedan ihop dem med äggsmeten. Låt därefter vila några minuter.
- Forma till 5-6 bollar eller som på bilden till en platt kaka ca 20×30 cm. På bilden strödde jag över lite extra sesamfrön. Det är såklart helt frivilligt. Ställ in i ugnen ca 10-12 minuter, upp mot 15 om du gör bullar.
Recept från Lesscarbs
******************************************************
KLASSISK PANNFISK
Sej (filé) 600,0 gram
Kokosmjöl 2,0 dl
Körsbär 15,0 styck
Dragon (färsk) 1,0 kruka
Grädde 3,0 dl
Schalottenlök 1,0 styck
Rapsolja 2,0 msk Tillagning (15 min )
Salt & peppar
- Finhacka dragon. Skala och finhacka schalottenlök. Dela tomater på mitten. Dela fisken i portionsbitar.
- Salta och panera fisken i rågmjöl. Stek knaprig i rapsolja, cirka 2 minuter på varje sida. Lägg på hushållspapper.
- Använd samma panna. Lägg i schalottenlöken, dragonen, tomaterna och grädde. Låt reducera cirka 1 1/2 minut. Smaka av med salt och peppar.
- Servera gärna med kokt potatis.
Kockens kommentar
******************************************************
SENAPSPOTATISPotatis (kokt) 800,0 gram
Rödlök 1,0 styck
Gräslök (hackad) 2,0 msk
Kapris 2,0 msk
Gräddfil 3,0 dl
Senap (fransk osötad) 1,0 msk
Senapsfrö 3,0 krm
Svartpeppar (grovmald) 1,0 tsk
Salt 2,0 krm
Tillagning (30 min + 30 min )
Skala potatis. Koka den i lättsaltat vatten i 15-20 min. Låt svalna. Skiva.Ansa och grovhacka rödlök och gräslök. Blanda potatis med lök, kapris, gräddfil, senap, salt och peppar.
Ställ i kylskåp. Serveras kall.
*****************************************************
LIME- och MYNTA AIOLI
Lime 1,0
Vitlök 2,0 klyftor
Ägg (gula) 3,0 styck
Senap (fransk osötad) 0,5 msk
Vitvinsvinäger 0,5 msk
Matolja 4,0 dl
Vatten 0,5 dl
Myntablad 20,0 gram
Salt
Tillagning (15 min )
Vitlök 2,0 klyftor
Ägg (gula) 3,0 styck
Senap (fransk osötad) 0,5 msk
Vitvinsvinäger 0,5 msk
Matolja 4,0 dl
Vatten 0,5 dl
Myntablad 20,0 gram
Salt
Tillagning (15 min )
Grovriv limeskal med riv- eller zestjärn. Skala vitlök. Hacka den om du handvispar. Se kommentar nedan.
Lägg äggulor, senap, vinäger och vitlök i en matberedare. Mixa några sekunder.
Fortsätt mixa. Häll långsamt ner olja, lite i taget. När aiolin börjar tjockna, varva med lite ljummet/rumsvarmt vatten till lagom konsistens.
Tillsätt myntablad och rivet limeskal, samt limejuice under mixning. Salta.
Kockens kommentar
PASTA M. LÖVBIFF & OREGANO
Lövbiff 400,0 gram
Körsbärstomater 400,0 gram
Vitlök 2,0 klyftor
Tomatpuré 1,0 msk
Oregano 1,0 tsk torkad eller färsk efter smak
Salt 2,0 krm
Olivolja 2,0 msk
Tillagning (20 min )
Värm olivolja i en stekpanna. Lägg i biffen och salta. Stek biffen på hög värme tills den får fin färg på båda sidor, cirka 1-2 minuter per sida.
Koka pasta enligt anvisningar på paketet.
Häll i tomater, tomatpuré, vitlök och oregano i stekpannan tillsammans med biffen. Krossa sönder tomaterna i pannan. Koka ihop på hög värme, cirka 4 minuter. Salta.
Sänk värmen till medelvärme och låt stå och puttra tills pastan är klar. Blanda ihop sås och pasta och Servera genast.
******************************************************
Yoghurt (naturell) 6,0 dl
Hallon (frysta) 300,0 gram
Florsocker 1,0 msk
Hallon (färska)
Citronmeliss (färsk)
Tillagning (5 min )
Häll i yoghurt, florsocker och frysta hallon i en mixer/matberedare.
Kör ingredienserna i några sekunder tills hallonen är finfördelade. Häll upp i höga glas och garnera med hallon och citronmeliss.
Servera.
******************************************************
KRYDDIG MELONSALLAD
*********************************************************************************KRYDDIG MELONSALLAD
Skär ut melonköttet i grova bitar.
Finhacka timjan.
Riv pecorino(fårost).
Finhacka timjan.
Riv pecorino(fårost).
Varva melon, rucola, timjan, och pecorino på ett fat. Ringla över olivolja.
Salta och peppra.
Salta och peppra.
MORMOR ELLENS SOCKERKAKA obs Vetemjöl
2 ägg
2 dl socker
2 3/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl mjölk
Vispa ägg och socker poröst. Bland samman de torra ingredienserna. Värm smör och mjölk fingervarmt. Blanda i hop till en jämn smet.
Häll i en smörjd och bröad form.
Grädda 35 min i 175 - 200 graders ugn.
**********************************************************************************
HÖGA FINA KOKOSTOPPAR
25 stycken
50 g smält smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
Ugnsvärme- 175 grader
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg och socker slarvigt med en sked. Det ska inte vispas bara blandas ihop.
Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur för att svälla, i ca 15 minuter.
Klicka ut små toppar med hjälpa av en sked och kladdiga fingrar!
Grädda ca 10-12 minuter.
Om man så vill kan man lyxa till kakorna och doppa botten i smält choklad.
RABARBERKAKA
RABARBERKAKA |
| |
1 st (röd/röda) Lök | |
2 tsk Olivolja | |
2 klyfta(or) Vitlök | |
150 g Champinjoner, färska | |
5 st Ägg | |
1 1/4 dl Lättmjölk 0,5% | |
250 g Cottage Cheese naturell 4% | |
1 dl Ost riven max 17% | |
1/2 dl Persilja, bladpersilja | |
1 msk Gräslök |
**********************************************************************************
GLASS
Tidigt sommarväder och man är sugen på en god naturlig kiwiglass.
Glassutbudet i en vanlig affär är oftast undermåligt med få undantag om man letar efter tillsatsfritt. Därför vill vi dela med oss av en naturlig god och fruktig glass helt utan tillsatser, som du snabbt och enkelt gör hemma.
Såhär lätt gör du dem
1. Skiva kiwi och trä dem på glasspinnar
2. Stoppa dem i frysen i några timmar
3. Ta fram de frysta kiwipinnarna och doppa i smält tillsatsfri choklad.
4. Njut i solen med en fruktig kiwiglass.
Hittar du ekologisk Kiwi så är det bäst men en bonus är också att normal kiwi är en av de frukter som är absolut minst besprutade av alla frukter i affären.
Lycka Till // Bettan
1. Skiva kiwi och trä dem på glasspinnar
2. Stoppa dem i frysen i några timmar
3. Ta fram de frysta kiwipinnarna och doppa i smält tillsatsfri choklad.
4. Njut i solen med en fruktig kiwiglass.
Hittar du ekologisk Kiwi så är det bäst men en bonus är också att normal kiwi är en av de frukter som är absolut minst besprutade av alla frukter i affären.
Lycka Till // Bettan