RECEPT

Alla recept på denna sida innehåller inget gluten, laktos och vete.
Korianska revbensspjäll

Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 6-8 timmar på låg

Ingredienser

• 1,5 kg revben
• 3 vitlöksklyftor, hackade
• 1,2 dl soja
• 2 msk rostad sesamolja
• 2,5 dl apelsinjuice, färskpressad
• 2 msk honung eller brunt socker
• 2 msk risvinäger
• 3 msk sesamfrön, för garnering
• 1 msk riven färsk ingefära
• 1 purjolök, för garnering


Gör så här
Bryn revbenen tills de fått stekyta runt om. Lägg dem sedan i grytan.
Mixa soja, apelsinjuice, vinäger, ingefära, vitlök, sesamolja och honung. Häll mixen över revbenen och koka på låg i 6-8 tim. Tills köttet lossnar från benen.
Skär upp revbenen och ös såsen över. Garnera med sesamfrön och skivad purjolök.

****************************************

Saffranskladdkaka med lingongrädde




INGREDIENSER
Ca 10 bitar

½ g saffran (1 pkt)
1 msk vodka eller konjak
100 g smör
100 g vit choklad, grovhackad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl ( Lailas mjölmix)

Lingongrädde

3 dl vispgrädde (Laktosfri)
2 msk strösocker
2 dl lingon, frysta & tinade

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader. Låt saffranet ligga i vodkan eller konjaken i ca 15 min.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull och rör ner saffransblandningen. Blanda ner chokladen tills den har smält.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Rör ner smörblandningen och sikta ner vetemjölet. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min, den ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna i formen.
Grädde: Vispa grädden med strösockret och vänd ner lingonen eller hallonen. Servera kakan med en klick lingongrädde.

****************************************

Lussebullar med kesella 

INGREDIENSER till 32 stycken

1 pkt jäst, för söta degar (50 g)
150 g smör
5 dl mjölj, gärna röd (3%)
1 burk kesella (250 g, 10%)
0,5 tsk salt
2 dl socker
3 pkt saffran, (1-1,5g)
1 ägg
17 dl vetemjöl special

Pensling och garnering
1 ägg
1 dlrussin


Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
Tillsätt saffran och kesella i degvätskan. och häll den sedan över jäst
Smula ner jästen i en degbunke.
Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker och ägg.
Rör tills allt blandats.
Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg.
Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig.
Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.

Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.

Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.
Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla dem med ägg och garnera med russin.
Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Låt svalna på galler.

****************************************

Beef Bourguignon


Du behöver

700-800 g högrev (skuren i grytbitar)
1 pkt bacon (eller sådär 6 skivor) eller 200 g sidfläsk
150-200 g skogschampinjoner (delade på mitten)
3 msk mjöl
2 vitlöksklyftor (pressad)
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 rödlök (i mindre bitar)
2 morötter (skivade mellantjockt)
2.5 dl rött vin
2.5 dl vatten
1 oxbuljongtärning
1 msk tomatpuré
salt, peppar, färsk timjan att dekorera med

Gör så här

Knaperstek bacon i panna. Låt rinna av på papper. Lägg i grytbitarna i pannan och bryn runt om. lägg över grytbitarna i Crock pot.

Lägg ner lök och morotsskivor i en kastrull. I med tomatpuré, timjan och pressad vitlök. Salta och peppra. Rör ner mjölet. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen. Blanda runt ordentligt. Häll över köttet i Crock Pot. Lägg i lagerblad.

Smula knaperstekt bacon över grytan och häll över vinet. Tillsätt champinjonerna och rör runt lite försiktigt.

Sätt på locket på Crock Pot grytan, tryck på LOW och ställ in på 8 timmar.

Ps. Jag gjorde den dagen innan, var ju inte säker på om det skulle bli lyckat. Jag hällde över allt i en gryta och då det svalnat ställde jag in i kylen, funkade hur bra som helst.


Servera med ris eller klyftpotatis med en stor grönsallad.
****************************************
Baka tre sorters bröd med bakpulver
 Frukostbröd med chiafrön

Tekakor och fröknäcke med majsmjöl








****************************************
Recept på glutenfri pajdeg  hittar du här.

Till pajen behöver du dessa ingredienser utöver pajdegen.

Receptet kommer från tidningen  matmagasinet och även bilderna ovan.
Jag använder laktosfritt smör och laktosfri Philadelphiaost.
 Gör så här:
1 Förgrädda pajskalet.
2 Fräs lök och vitlök med köttfärsen, salt, peppar. Blanda i tomatpuré, aivar, persilja och chiliflakes. 
3 Blanda ihop färskost med yoghurt, salt och peppar.
4 Bred ut färsen på pajskalet. 
5 Bred över färskosten och grädda i 225 grader 10 minuter. Ta ut och lägg på tomaterna  grädda 10 minuter till. 


Garnera med färsk oregano och servera med sallad.
****************************************

BLÅBÄRSPAJ




Recept från hälsafitness


Du behöver:
500 g tinade blåbär
1 msk potatismjöl 1/2 dl hackade hasselnötter 3 dl rågflingor (funkar även med havregryn)
2 dl sojamjöl
1 tsk kardemumma
1 krm vanilinpulver
1 dl kokossocker (eller så tar du vanligt socker, ingen större skillnad gällande näringsinnehåll)
1 msk fiberhusk
75 g smält smör
2 ägg



Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader.
Lägg blåbär i en ugnsform, strö över potatismjöl.
Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke. Tillsätt sedan smält smör och ägg i bunken och blanda igen.
Smula över blandningen över blåbären och grädda i ca 15 min.
Serveras med vaniljsås eller kvarg smaksatt med vaniljpulver och kokossocker.

******************************************

KNÄCKEBRÖD


16 st rutor
  • 2 dl majsmjöl ( bovetmjöl tog jag)
  • ¾ dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl pumpakärnor
  • 2½ dl kokande vatten
  • ½ dl olja
  • flingsalt


  1. Sätt ugnen på 150°C varmluft.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Häll över det kokande vattnet och oljan och rör om till en jämn massa.
  4. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll över massan på plåten.
  5. Klä en plastpåse över handen och platta ut massan så tunt du kan, (täcker nästan en hel plåt). 
  6. Strö till sist över flingsalt och platta eventuellt in det med handen.
  7. Skär ut bitar i valfristorlek. Vill du så kan du lämna bort att skära i massan och sedan bara bryta bitar då knäckebrödet är färdigt.
  8. Grädda i ugnen ca 1 timme.
  9. Ta ut och låt svalna och bryt sedan i bitar.

 


*****************************************

KESOPLÄTTAR ME OST OCH SKINKA

Recept:

 

100 g Keso
1 ägg
0.75 msk fiberhalt
1 nypa salt
Blanda med hjälp an stavmixer. Stek i kokosfett eller smör på medelvärme tills de är gyllenbruna, vänd. Det blir 4 st plättar. 
Jag la på en ost- och skinkskiva när de var i pannan så blev de lite varma!
Smaklig måltid!

******************************************

BIFFGRYTA



4 personer

300 g Biff ryggbiff nöt         
  
1 st    Röd/gul lök                
1 st   Aubergine
2 st   Morötter skivade
1 st   Vitlök      
1 dl  Grädde

Strimla biffen, löken, auberginen och moröterna.

Salta, peppra och pressa på en vitlök.

Woka allt snabbt i en teflonpanna tills köttet är som Du önskar det.

Häll över grädde och koka ihop.

Servera med ris och sallad.

******************************************************
KINAKYCKLING MED STING

källa: recept.mabra. 
4 port
4 st kycklingbröst
1st  purjolök
150 g skivade champinjoner
1 röd paprika i bitar
2 hackade vitlöksklyftor


2 dl vatten
4 tsk kycklingfond
4 tsk kinesisk soja

1 -2 tsk sambal oelek
1 msk maizena

Så här gör du
Fräs kycklingbröstet  i olja ca 5 min.
Tillsätt purjolök i sneda skivor, champinjoner,  paprika i bitar, vitlöksklyfta och låt fräsa med i ett par min.
Blanda samman vatten, kycklingfond, kinesisk soja, sambal oelek och maizena. Rör ner blandningen i pannan och låt puttra ett par min.
Servera med fullkornsris.


******************************************************

LCHF - MATBRÖD
Testa,  jag lovar att det är värt det! Supergott att rosta.
Bild: E.Berglöf
Till cirka 5-6 små bullar, eller en mindre form ca 20×30 cm:
  • 1/2 dl cream fraiche
  • 2 äggvitor
  • 1/2 dl pofiber
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 dl skalade sesamfrön
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman äggvitor och cream fraiche i en bunke.
  3. Blanda ihop övriga ingredienser och blanda sedan ihop dem med äggsmeten. Låt därefter vila några minuter.
  4. Forma till 5-6 bollar eller som på bilden till en platt kaka ca 20×30 cm. På bilden strödde jag över lite extra sesamfrön. Det är såklart helt frivilligt. Ställ in i ugnen ca 10-12 minuter, upp mot 15 om du gör bullar.

Recept från Lesscarbs

******************************************************


KLASSISK PANNFISK

 

Sej (filé)                     600,0 gram                            
Kokosmjöl                  2,0 dl                                       
Körsbär                      15,0 styck                                       
Dragon (färsk)           1,0 kruka                             
Grädde                       3,0 dl                                       
Schalottenlök             1,0 styck                             
Rapsolja                     2,0 msk                       Tillagning (15 min )





Salt & peppar

  1. Finhacka dragon. Skala och finhacka schalottenlök. Dela tomater på mitten. Dela fisken i portionsbitar.
  2. Salta och panera fisken i rågmjöl. Stek knaprig i rapsolja, cirka 2 minuter på varje sida. Lägg på hushållspapper.
  3. Använd samma panna. Lägg i schalottenlöken, dragonen, tomaterna och grädde. Låt reducera cirka 1 1/2 minut. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera gärna med kokt potatis.


Kockens kommentar


Dett är enkelt och går fort att laga allt i samma panna. Dessutom blir det gott eftersom smakerna blandas på bästa sätt.            



******************************************************
SENAPSPOTATIS


Potatis (kokt)                     800,0 gram                                        

Rödlök                                1,0 styck
Gräslök (hackad)               2,0 msk
Kapris                                 2,0 msk
Gräddfil                              3,0 dl
Senap (fransk osötad)       1,0 msk
Senapsfrö                           3,0 krm
Svartpeppar (grovmald)   1,0 tsk                             
Salt                                      2,0 krm


Tillagning (30 min + 30 min )

Skala potatis. Koka den i lättsaltat vatten i 15-20 min. Låt svalna. Skiva.Ansa och grovhacka rödlök och gräslök. Blanda potatis med lök, kapris, gräddfil, senap, salt och peppar.

Ställ i kylskåp. Serveras kall.


*****************************************************

LIME- och MYNTA AIOLI

Lime                                               1,0                                                              
Vitlök                                             2,0 klyftor
Ägg (gula)                                      3,0 styck
Senap (fransk osötad)                  0,5 msk
Vitvinsvinäger                              0,5 msk
Matolja                                         4,0 dl
Vatten                                           0,5 dl
Myntablad                                   20,0 gram
Salt 

 Tillagning (15 min )


Alla ingredienser skall vara rumsvarma. Annars är det risk för att såsen skär sig.
Grovriv limeskal med riv- eller zestjärn. Skala vitlök. Hacka den om du handvispar. Se kommentar nedan.
Lägg äggulor, senap, vinäger och vitlök i en matberedare. Mixa några sekunder.
Fortsätt mixa. Häll långsamt ner olja, lite i taget. När aiolin börjar tjockna, varva med lite ljummet/rumsvarmt vatten till lagom konsistens.
Tillsätt myntablad och rivet limeskal, samt limejuice under mixning. Salta.



Kockens kommentar



Om du handvispar, så vispa kraftigt hela tiden och tillsätt olja lite i taget. Varje skvätt skall vispas ut ordentligt.
                                                



*********************************************************************************
PASTA M. LÖVBIFF & OREGANO




     
Pasta                                        400,0 gram
Lövbiff                                     400,0 gram
Körsbärstomater                    400,0 gram
Vitlök                                       2,0 klyftor
Tomatpuré                              1,0 msk
Oregano                                  1,0 tsk torkad eller färsk efter smak                                                  
Salt                                          2,0 krm
Olivolja                                   2,0 msk 

Tillagning (20 min )


Strimla lövbiff i 2x5 cm stora bitar. Skiva vitlök tunt.
Värm olivolja i en stekpanna. Lägg i biffen och salta. Stek biffen på hög värme tills den får fin färg på båda sidor, cirka 1-2 minuter per sida.
Koka pasta enligt anvisningar på paketet.
Häll i tomater, tomatpuré, vitlök och oregano i stekpannan tillsammans med biffen. Krossa sönder tomaterna i pannan. Koka ihop på hög värme, cirka 4 minuter. Salta.
Sänk värmen till medelvärme och låt stå och puttra tills pastan är klar. Blanda ihop sås och pasta och Servera genast.                                                                                         

******************************************************
 YOGHURTSMOOTHIE M. HALLONSMAK



Yoghurt (naturell)                    6,0 dl

Hallon (frysta)                          300,0 gram

Florsocker                                 1,0 msk


                      

Hallon (färska)                                               

Citronmeliss (färsk)

Tillagning (5 min ) 
  
Häll i yoghurt, florsocker och frysta hallon i en mixer/matberedare.
Kör ingredienserna i några sekunder tills hallonen är finfördelade.
Häll upp i höga glas och garnera med hallon och citronmeliss.
Servera.


******************************************************

KRYDDIG MELONSALLAD                                          
Skär ut melonköttet i grova bitar.
Finhacka timjan.
Riv pecorino(fårost).
Varva melon, rucola, timjan, och pecorino på ett fat. Ringla över olivolja.
Salta och peppra.
 *********************************************************************************

MORMOR ELLENS SOCKERKAKA obs Vetemjöl



2 ägg
2 dl socker
2 3/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1 dl mjölk

Vispa ägg och socker poröst. Bland samman de torra ingredienserna. Värm smör och mjölk fingervarmt. Blanda i hop till en jämn smet.

Häll i en smörjd och bröad form.
Grädda 35 min i 175 - 200 graders ugn.

**********************************************************************************

HÖGA FINA KOKOSTOPPAR
 

25 stycken

50 g smält smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingor

Ugnsvärme- 175 grader
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg och socker slarvigt med en sked. Det ska inte vispas bara blandas ihop.
Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur för att svälla, i ca 15 minuter.
Klicka ut små toppar med hjälpa av en sked och kladdiga fingrar!
Grädda ca 10-12 minuter.
Om man så vill kan man lyxa till kakorna och doppa botten i smält choklad.
 **********************************************************************************
RABARBERKAKA

RABARBERKAKA


Ca 12 bitar

150 g smör/margarin
1 dl socker
2 ägg
2½ dl mandelmjöl
1 dl havregryn
ca 300 g rabarber
½ dl råsocker
½ dl hackade nötter

Ugnsvärme - 175 grader
Rör matfet och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och mjölet blandat med havregryn. Blanda väl.
Bred ut smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 1-1½ liter.
Skär rabarbern i tunna bitar och lägg över kakan.
Strö över nötter och råsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 50- 60 minuter.
Servera grädde eller vaniljvisp till.

 ***********************************************************************************

SVAMP & OSTPAJ




1 st (röd/röda) Lök   
2 tsk Olivolja   
  2 klyfta(or) Vitlök   
 
150 g Champinjoner, färska                                                                                           
  5 st Ägg   
1 1/4 dl Lättmjölk 0,5%   
250 g Cottage Cheese naturell 4%   
1 dl Ost riven max 17%   
1/2 dl Persilja, bladpersilja   
1 msk Gräslök   

Sätt ugnen på 200°. Skiva rödlöken tunt. Smörj en ugnsform ca 25 cm (i diameter) med 1 tsk olja. Stek löken mjuk i 1 tsk olja ca 3-4 min. Tillsätt vitlök och champinjoner och stek ytterligare i ca 2-3 min. Häll blandningen i formen. Vispa ihop ägg, mjölk och cottage cheese i en skål. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Häll äggblandningen över champinjonerna i formen. Strö över riven ost och hackad persilja. Tillaga i ugn ca 30-35 min tills pajen har stelnat. Låt stå i 5 min, strö över hackad gräslök och servera



 **********************************************************************************

GLASS

Tidigt sommarväder och man är sugen på en god naturlig kiwiglass.

Glassutbudet i en vanlig affär är oftast undermåligt med få undantag om man letar efter tillsatsfritt. Därför vill vi dela med oss av en naturlig god och fruktig glass helt utan tillsatser, som du snabbt och enkelt gör hemma.


Såhär lätt gör du dem

1. Skiva kiwi och trä dem på glasspinnar
2. Stoppa dem i frysen i några timmar
3. Ta fram de frysta kiwipinnarna och doppa i smält tillsatsfri choklad.
4. Njut i solen med en fruktig kiwiglass.


Hittar du ekologisk Kiwi så är det bäst men en bonus är också att normal kiwi är en av de frukter som är absolut minst besprutade av alla frukter i affären.


Lycka Till // Bettan