Röda vinbär (Ribes rubrum) är en buske inom vinbärsläktet och familjen ripsväxter. Det är även namnet på frukterna som hänger i små klasar från buskarna, som blir en till två meter höga. Växten förekommer mest i buskage och på steniga ställen över hela landet. I odling har den förekommit åtminstone 300 år.
Bären är cirka en halv centimeter i diameter och kan användas till att göra gelé, saft eller sylt. Bladen kan användas till att göra vin.
RÖDVINBÄRSPAJ
8 portioner
- 100 g Laktosfritt smör
- 1 1/2 dl malda mandlar
- 1 1/2 dl Cocosmjöl
- 1 1/2 dl Stevia
- 1 krm salt
- 1 krm bakpulver
- 6 dl röda vinbär
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smält smöret. Blanda samtliga torra ingredienser och häll i det smälta smöret. Rör ihop degen snabbt.
- Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm i diameter. Häll på bären och sockra dem lätt om det behövs.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna och servera med vaniljsås eller glass.
Dagens tanke
Det storslagna ligger inte i att aldrig falla, utan i att resa sig varje gång det händer.
~ Konfucius
Glöm inte att andas // Kram Bettan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar