måndag 4 juli 2016

Nordiska författare som kittlar


Idag när det regnar och åskar hemma hos mig så tänkte jag ge er lite boktips...den här gången blir det spänningsböcker som hamnar i fokus. Du kommer få tips på en författare från varje land här i norden. Först ut blir " Vila i frid" skriven av min nya favoritförfattare, Sofie Sarenbrant.
övriga titlar i serien:
Andra andningen
Visning pågår
Avdelning 73
Tiggaren
 
 
 
Handling:
En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi Hasseludden och kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. Ingen av incidenterna verkar vara annat än olyckor, men hotellchefen Peter Berg och vd:n Nils Wedén får ändå onda aningar.

När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen, den här gången i de varma källorna utomhus, går det inte att förneka att det måste finnas ett samband. Vila i frid är första delen i en ny spännande deckarserie om polisen Emma Sköld. Läs mer på Sofies hemsida
 
Kvinnan i rummet (ljudbok)
 

 
Tips två får bli en författare från vårt grannland Danmark, Jussi Adler - Olsen. Kvinnan i rummet är första boken i en serie som handlar om Carl Mörk och avdelning Q. I serien finns
  • Kvinnan i rummet (Avdelning Q (del 1))
  • Fasanjägarna - Avdelning Q (del 2)
  • Flaskpost från P. - Avdelning Q (del 3)
  • Journal 64 - Avdelning Q (del 4)
  • Marcoeffekten - Avdelning Q (del 5)
 
Handling: Den unga och lovande politikern Merete Lynggaard försvinner spårlöst en vårdag 2002. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera om allt ifrån självmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande.
 
Polisen inleder snart en stor utredning lyckas inte hitta de skyldiga. Carl Mørck och hans assistent Hafez el-Assad får ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande och snart börjar det hända saker. Läs mer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Tips 3
Nu är det Norges tur att få dela med sig av en av mina favoriter, Anne Holt. I den hä serien möter vi krimologen Inger Johanne Vik och kriminalaren Yngvar Stubø.
Handling:

I ett kalt källarrum någonstans i Norge sitter nioåriga Emilie inlåst. Hon vet inte var hon är eller vad hon gör här. Inte heller vem mannen är som kommer med mat och vatten.
Men instinktivt vet hon att hon måste vara snäll mot mannen. Annars kan det gå för henne som för Kim, pojken som var här men som försvann och aldrig kom tillbaka.
Källa: Boksidan
 
Följande böcker handlar om Inger Johanne och Yngvar:
  • Det som tillhör mig
  • Det som aldrig sker
  • Presidentens val
  • Frukta inte
  • Död i skugga
Snöjungfrun
Tips 4
Så då har turen kommit till Finland och Leena Lehtolainen. Med sina romaner om den unga polisen Maria Kallio - självständig, tuff och sårbar - har hon snabbt blivit den mest lysande stjärnan på den finska krim-himlen. I hennes böcker förenas hårdkokt polisjargong med en ovanligt levande människoskildring och psykologisk skarp blick. Källa: Albertbonniersforlag
Skogen utanför finska Esbo är snötyngd och tyst. Efter veckor av sträng kyla har det börjat töa. Droppar av smältvatten frilägger kvistar och stenar och annat ... Ett rosa tygstycke syns fladdra för vinden och under en gran blottläggs bit för bit en kvinnokropp.
Den döda kvinnan är Elina Rosberg, ägare till Rosberga gård och en betydelsefull person för många. Maria Kallio vid Esbopolisen får hand om fallet.

Böcker om Maria Kallio
Snöjungfrun
Dödsspiralen
vändpunkten
Falska förespeglingar
Studio näktergalen


Glasbruket (pocket)
Tips 5
Sist i rundvandringen bland nordiska deckarförfattare har turen kommit till Island och Arnaldur Indridason och första delen om Kriminalpolis Erlendur Sveinsson.
 
Handling: En äldre man hittas mördad i en källarlägenhet i Reykjavik. Bredvid kroppen finns ett kryptiskt meddelande och i hans skrivbord hittar polisen ett foto av en gravsten. När man lyckas tyda inskriptionen visar det sig att i graven ligger en fyraårig flicka som dog 1968. Med hjälp av fotot nystar polisen upp gamla och nya brott som lett till flera familjetragedier. Samtidigt försvinner en ung kvinna från sitt eget bröllop.
I den här serien finns det tolv böcker och du kan hitta dem här

Dagens tanke

 

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar