torsdag 4 juli 2013

Vattenmelonmojito +avokadoplanta

 
Hittade hur man planterar en avokadokärna när jag surfade runt. Har aldrig själv testat men ska göra det nu!!!
Allt nedan har kommer från wexthuset.
 
 
Att få en avokadokärna att gro är inte särskilt svårt. Resultatet blir en vacker exotisk växt som om man har tur kan blomma efter ett par år.
 
Avokadon, Persea americana tillhör samma familj som lagerträdet; ’Lauraceae och har sitt ursprung från Sydamerika och Västindien.
Har man ett växthus eller isolerat uterum kan man få en riktigt stor planta, men även inomhus blir den relativt stor.
Har man ont om plats kan storleken begränsas genom att man toppar eller beskär den då och då.
 
Gör så här:
Tvätta kärnan noga i ljummet vatten och låt den sedan torka ett par dygn. Då spricker de yttersta skalet som man då pillar bort.
 
Vill man skynda på processen något kan man fila på toppen eller skära ett litet diagonalt snitt i toppen, men det brukar gå alldeles utmärkt ändå.
Sätt ner kärnan med 2/3 i såjord eller blomjord som är ordentligt genomfuktad.
Kärnan vill sedan ha hög fuktighet så det är nödvändigt med ett miniväxthus eller att ställa den i en plastpåse. Lufta varje dag och spraya gärna vatten på kärnan då och då. Redan efter ett par, tre veckor kan man få se skottet titta upp ur kärnans topp, men det kan också ta 3-4 månader, så ge inte upp för tidigt!
När den väl kommit igång att växa går det fort. När plantan är ett par decimeter hög har rötterna börjat fylla krukan och då är det dags att plantera om den i en kruka med större storlek i blomjord av bra kvalitet.

Skötsel
Toppa plantan
När plantan är 25-30 cm bör den toppas så att den grenar sig ordentligt. Då klipper man av toppen precis ovanför andra bladparet uppifrån räknat. Inom kort kommer nya skott i flera av bladvecken. Man kan sedan fortsätta att toppa den på detta vis med önskat intervall för att få en mer välförgrenad planta.
Avokadokärna 2/3 djupt planterad
Avokadokärna planterad 2/3 djupt
Placering
Avokadon vill stå ljust och solig och trivs mycket bra utomhus på sommarhalvåret. Plantan vill ha hög luftfuktighet så ställ den på ett djupt fat eller i en ytterkruka med lecakulor eller liknande där några centimeter vatten kan stå och avdunsta kring växten. Vattnet får dock inte nå upp till krukan så att jorden blir sur. En dusch då och då med rumstempererat vatten rekommenderas. Men duscha inte när solen skiner starkt eftersom det då kan bli brännskador när vattendropparna ligger kvar på bladet.

Vatten och näring
Jorden skall hållas fuktig. Avokado vill inte torka ut, men heller inte ha genomsur jord.
Börja ge näring några veckor efter första omskolningen. Ge full näringsdos på sommarhalvåret när plantan är i tillväxt.

Omskolning
Skola om plantan på våren när man ser att den börjar visa nya skott. Växer plantan mycket under säsongen kan man ta av krukan för att kontrollera om rötterna fyller krukan. I så fall planterar man om den i en större kruka, dock inte senare än augusti.

En liten sommardrink bjuder jag på idag =)
Vattenmelonmojito
 
Vattenmelonmojito!
Recept  jenniewallden
4 cl vit Bacardi
1 msk strösocker
några myntablad
0,5 lime i mindre klyftor
2 dl finhackad riktigt mogen vattenmelon
0,5 dl Ramlösa citron
en halvnäve isbitar
I en hög bägare stöt melon, myntablad, lime socker med en trästav eller dylikt så allt blir mosat förutom limeskalen. Häll i Bacardi och fruktblandningen i ett stort glas och tippa med iskall ramlösa samt isbitar. Rör runt och servera!


Dagens tanke!


Ta vara på dagen, den återkommer inte...
Ha dett gott å glöm inte att andas =)
// Bettan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar