onsdag 26 juni 2013

Sylta,safta och bara vara...

Då har JAG klarat av lite hushållsbestyr....Ja, det låter bra att säga JAG...men, men grovjobbet sköter så klart mannen i mitt liv...jag står för idéer, recept och markservice...å lite goa hejarop... 
 Å, ja...det var givetvis frysta bär...frysen måste rensas inför nya skördar.
 
Mammas stor syltkittel tar stor plats i källaren, men när det är dags att använda den är man väldigt glad att den finns kvar
Recept: Svartvinbärssaft
Bild och recept från kokaihop
 

Svartvinbärssaft

  1. Bären behöver inte vara så välrensade, skräpet silas ju bort, men mögliga bär är inte bra. Lägg väl rengjorda glasflaskor, som du ska förvara saften i, i ugnen , 90ºC, så de blir varma innan du häller i den varma saften. Lägg en bit plastfolie mellan kork och flaska och skruva igen korken direkt efter att du fyllt flaskan.
  2. Koka vatten och bär i ca. 10 minuter i en gryta/kastrull. Mosa bären under kokningen mot grytans kant.
  3. Häll över saftmassan i en silduk med silställning över en hink/gryta. LÅT SJÄLVRINNA. Om man rör i eller vrider ur silduken kan saften bli grummlig. Spara bärmoset i silduken och koka eftersaft på den.
  4. Mät upp den råa/osockrade saften. Häll den i grytan, koka upp den och tillsätt 6 dl socker / liter avrunnen saft. Låt koka upp och småkoka i ca. 5 minuter. Skumma väl. Om du tillsätter mindre mäng socker så blir saften inte lika hållbar.
  5. När saften kokat klart, ta lite saft i en kopp och tillsätt 1 krm = 0,5 gram natriumbenzoat/ liter avrunnen råsaft (osockrad), rör om och häll det sedan i grytan med den heta saften, rör om. Häll upp den heta saften i flaskor. Överdosering av natriumbezoat kan ge en bismak och saften bör heller inte upphettas sedan den är tillsatt.
  6. Förvara saft mörkt och svalt. Alt. i plastflaskor i frysen.
  7. EFTERSAFT: Bärmassan som blir kvar i silduken kan man koka upp på nytt med lite vatten, sila och koka upp på nytt och tillsätta socker, skumma. Saften blir inte lika smakfull och hållbar så använd den snarast. Man kan även hälla bärmoset i en saftmaja och ånga ur den sista saften.
 
Ja, ha då var silställningen på rymmen ...men man tager vad man hafer...
 


så där...silat å klart...


 Flaskorna diskade och står på torkning

 


 Saften klar att avnjutas...



 Här vankas det rårörd lingonsylt,
receptet kommer från kokaihop

Rårörd Lingonsylt

  1. Frusna lingon lägger du i en kastrull och låter dem tina tillsammans med sockret på mycket svag värme. Jag låter dem tina över natten.
  2. Rör så att de flesta bären krossas men lämna en del hela.
  3. Tinade eller färska bär gör du likadant med men utan värme.
  4. Låt helst stå ett dygn och rör om några gånger så att sockret riktigt löses upp.
  5. Hållbar i kylskåp ca 1 månad. Gör du en större sats så frys in i småburkar och ta fram vartefter.
Ett måste till morgongröten, köttbullarna och ugnspannkakan
 



Rosa elefanter   -  Karin Brunk Holmqvist
 
Rosa elefanter - Karin Brunk Holmqvist

          
 
Magnetarmband och drömfångare kryddar den skånska myllan i Karin Brunk Holmqvists nya roman

Selma och Artur Jacobsson bor i Tommarp på en liten gård som inte längre är aktiv, bara hönsen och katten Murran finns kvar. De har några år kvar till sjuttio, och lever stillsamt med sitt eget smågnabb som enda spänning i vardagen.

En dag börjar det lysa i Nils Bloms fönster, eller rättare sagt Nils Bloms dotter Disas fönster. Rökelsoch drömfångare börjar fylla det lilla huset .....Läs mer adlibris 
 
                             I fullkomligt älskar den här boken ...feel good roman så långt ögat når. Med massor av fniss och skratt som gör att man går omkring med ett leende på läpparna...

 

 
Relaxin dog...Rekommenderar...
 
Gör det roliga först!
Det tråkiga är mindre tråkigt när inget roligt väntar.
 
Magnus von Platen
 
Glöm inte att andas // kram Bettan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar