söndag 23 juni 2013

3 rätters med skogens guld som förrätt

Fortsätter på temat mumsiga favoriter...idag blir det en trerättersmeny i sommarens tecken.
 
 


Idag tog vi en sväng till skogen och döm om min förvåning... mina älsklingar har kommit och i mängder. Vi strosade runt i 10 minuter och skörden kan man inte klaga på =)


 
 
Så vad kan passa bättre än en förrätt med skogens guld...
 
 
Serranorullar med kantareller och getost
12 bitar
3 dl gula kantareller eller trattkantareller
2 finhackade scharlottenlökar
25 g smör
salt + peppar
125 g philadelphiaost, naturell
50 g chèvre
3 strimlade soltorkade tomater i olja
5 strimlade basilikablad
1/2 dl strimlad zucchini
5 skivor serrano-, parma-, prosciutto- eller annan lufttorkad skinka
 
Ruccolaolja:
Mixa ruccola med kallpressad olivolja och lite citron, salt och peppar.

Stek kantarellerna med en klick smör och lite salt tills vätskan är borta för den perfekta smaken. Foto: Nina Hackman

 
Stek kantarellerna i smöret, tillsätt löken mot slutet. Salta och peppra. Låt svampen kallna.
Blanda ihop philadelphia och chèvre med tomater, basilika och zucchini. Vänd ner kantarellerna.
Lägg ut skinkskivorna lite omlott på en bit plastfolie. Bred ut kantarellröran längst ner på skivorna och rulla sedan ihop allt till en rulltårta. Försök att få bort så mycket luft som möjligt. Låt rullen ligga invirad i sin plastfilm i några timmar.

Vid servering skärs rullen i skivor. Lägg upp skivorna på en salladsbädd, antingen på assietter eller på ett större serveringsfat, och droppa ruccolaolja över. (På bilden finns även små krutonger.)

Detta recept har jag hittat hos en annan bloggerska (dubbelhakorna )och lånat.

 
 
 

Efterrätt
Jordgubbssallad med vanilj (5-6 portioner)
 
Denna rätt har jag hittat i en gourmet tidning för något år sedan, det var Patrik Fredrikssons som komponerat receptet. Smaken av jordgubbarna förstärks av vanilj- och jordgubbssirapen.
 
300+600g jordgubbar
100g socker
2 blad mynta
1 vaniljstång

  1. Värm 300g jordgubbar, socker och mynta i en bunke över kokande vattenbad tills mycket vätska dragits ur bären ca 1h. Blandningen ska inte koka.
  2. Sila bort bär och mynta. Snitta och skrapa vaniljsången. Koka vaniljstång, vaniljkärnorna och jordgubbsspadet tills det blir en tjock sirap.
  3. Dela 600g jordgubbar och fördela dem på fat. Ringla över sirapen.
Ugnssyltad rabarber
800g rabarber
400g socker
Lägg rabarber och socker i en liten långpanna och baka i ugn på 100° tills rabarbern är mjuk men inte sönderkokt.


Dessa båda recept är från en annan bloggkollega sottochsurt.



Dagens tänkvärda



Tack för idag å kram...å Du glöm inte att andas// Bettan
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar