lördag 25 maj 2013

Art Déco som inredningsstil 1920 -


 

palbell-487-candles-1.jpg (10692 bytes)
BILDEN HÄMTAD PÅ IMEXCO

Art déco är en arkitektur-, konst- och formgivningsstil från tiden mellan 1920 och början av andra världskriget. Stilens höjdpunkt inträffade i och med världsutställningen i Paris 1925 "Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes".

Art déco ville framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva och gör sig i Europa främst gällande inom inredning och möbeldesign under 1920-talet, medan stilen var populär i USA till i början av 1950-talet. I Miami finns det byggnader längs med Ocean Drive som har art déco-stuk. Motiven togs i första hand från Orienten, Egypten, det antika Grekland och Rom. Öppnandet av Tutankhamuns grav 1922 och egyptologins storhetstid sammanfaller med art déco-epoken. Källa wikipedia

BILDEN HÄMTAD PÅ IMEXCO
Maurice Ascalon (1913 - 2003) industriell formgivare och skulptör vid några konton som är ansedda är fadern av den moderna israeliska dekorativa konströrelsen.

Alexandra Exter, Damer med en hund,
 olja på duk, 63 x 60 cm

Alexandra Alexandrovna Exter 1882-1949 i Bialystok i närheten av Kiev i Vitryssland, var en avantgardistisk/ kubofuturistisk/suprematistisk konstnär och formgivare.Ett Avantgardeär de personer eller verk som för sin tid är experimentella, nyskapande eller innovativa, speciellt inom konst, kultur och politik. Suprematismvar en rysk konstriktning som byggde på bara några få geometriska grundelement.
  
Under åren direkt efter ryska revolutionen var Alexandra Exter en av de ledande avant-gardekonstnärerna i Sovjetunionen. År 1919 skapade hon dekorationer tillsammans med konstnärskollegor för gator och torg i Kiev och Odessa för revolutionsfestligheterna i abstrakt stil. Mellan 1921 och 1924 var hon lärare i måleri i Moskva. Källa wikipedia
 

 


Rolf Engströmer, 1892 -1970 var en svensk inredningsarkitekt och möbeldesigner, och en representant för swedish grace, den svenska tolkningen av art déco stilen.
Nysilver, cylindriska ljushållare på rak arm, fyrsidigt ben, kvadratisk fotplatta. Undertill märkta F.A.K. samt en krona. Höjd 23 cm.
Under 1930-talet hade Engströmer en egen möbel- och inredningsfirma, som hette “Jefta”, i Stockholm.
 
Engströmers mer kända arbeten är, förutom M/S Kungsholm, inredningen till biografen Rigoletto och renoveringen av Eltham Palace i Greenwich, där han gestaltade entréhallen tillsammans med Jerk Werkmäster.
Eltham palace exterior.jpg
Eltham Palace i Greenwich


Bild: Supper

Léon Bakst

Grodno, Ryssland 1866 – Paris, Frankrike 1924
Baksts sensuella och färgrika stil hade stor genomslagskraft inte bara inom teatern utan även inom mode och inredningskonst. Han inspirerade en hel omvärld och ”Bakstiskt” blev ett adjektiv som var lika med kombinationer av starka färger och dekorativa mönster.


TÄNKVÄRT

"A pessismist sees the difficulty in every oppertunity; an optimist sees the oppertunity in every difficulty"

W. Churchill


Glöm inta att andas // kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar