söndag 10 december 2017

För- och efterrättsdags - Vietnamesiskt möter advent

 Idag har jag testat något helt nytt. Jag har gjort summerrolls. Överraskande gott vill jag lova. De går utmärkt att göra ordning i förväg då de då drar till sig och blir fantastiskt smakrika. Jag har fyllt rispapperna med böngroddar, räkor, ingefära + lite till som du kan läsa om i  receptet.
Till efterrätt blev det en saffranspanacotta med passionsfrukt som topping. Sugen så är det väldigt snabblagat och även denna rätt gör du i god tid innan gästerna kommer.      

                                                





                                 

Summerrolls med räkor

8 stycken
500 g räkor med skal
s vitlöksklyftor hackade
ca 3 cm riven ingefära
1-2 färsk chili
2 lime
1 1/2 msk fisksås
1 dl jordnätter grovhackade(om man tål)
8 rispapper
salladsblad
färska böngroddar
färsk mynta
färsk koriander

Dippsås
2 msk socker
1/2 dl hett vatten
1-2 chilifrukter hackade eller strimlade
2 tsk risvinäger
1 lime, saften
2 msk fisksås
1 msk sesamolja

Skala räkorna, blanda vitlök, ingefära,chili,limesaft och fisksås i en burk. lägg i räkorna. blanda väl ställ kallt.
Gör dipsåsen. Blanda socker, hett vatten och rör. tillsätt chili,risvinäger, lime, fisksås och sesamolja.
Doppa rispapper 1 i taget i hett vatten ca 15 sekunder. Lägg på salladsblad, räkor, groddar samt koriander och mynta strö över jordnötter. Rulla ihop enligt anvisning på paketet. Servera med dipsås.



Bild och recept ICA.se



Saffranspannacotta 

Ingredienser

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
passionsfrukter
Gör så här
Låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 minuter.
Starta timer
Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.
Häll upp i formar eller i glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Garnera med passionsfrukt.
Starta timer




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar