torsdag 25 juli 2013

Guldkorn i vardagen









 
Sommaren är min absoluta favoritårstid. För mig kan det aldrig bli för varm, min kropp jublar och laddar upp med vitaminer och energier från sol, vatten och natur.
Idag får Du följa med mig på en heldagsutflykt till en underbar liten badplats som ligger ca 3 mil från Örebro mot Karlskoga. Badplatsen ligger inne i ett militärt område som heter Villingsberg, sjön heter stora Villingen.
 
 
Villingsbergs herrgård ligger vackert vid vatten, en mil öster om Karlskoga. Herrgården har anor från 1650-talet som bruksherrgård. I samband med att Villingsbergs skjutfält bildades vid mitten av 1900-talet blev herrgården officersmäss.                          
 
Villingsberg var ett av de många järnbruk som grundades i länet under 1600-talet. Bruket anlades omkring 1650 och här fanns förr en typisk bruksbebyggelse. Sedan bruksverksamheten upphörde 1897 blev skogsbruket den enda kvarvarande inkomstkällan. 1944 omvandlades ett stort område av Villingsbergs mark till militärt skjutfält. I samband med detta kom herrgården att användas som officersmäss.
 
Den nuvarande herrgårdsbyggnaden i trä uppfördes 1752 och hade fram till 1917 även två tillhörande flygelbyggnader. Till herrgården hör ett lusthus, ”Dianas tempel”, uppfört under 1830-talet i klassicerande stil. Till den bevarade äldre miljön hör också två timrade byggnader från 1700-talet.
Källa:lansstyrelsen 
 


 
 
 
Mysig liten badplats där vår schäfertjej W kan njuta.
 
 
Våran badkruka 
 
                                 
 
Mysigt med vågrörelser tycker jag
 

 
En vit näckros som guppar omkring för sig själv 
 
 
 


På vägen hem hittade vi detta underbara stenbrott ...snacka om skillnad på färgen på vattnet, från skogstjärn till turkost stenbrottsvatten



 
Dagens Tanke

Vänd ansiktet mot solen, så faller skuggorna bakom dig.
 ~ Okänd

 
Må gott å glöm inte att andas // Bettan 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar