måndag 2 januari 2017

Baka knäckebröd - gluten och laktosfritt


Godaste glutenfria knäckebrödet
16 st rutor a 14 gram ger 90 kcal/ ruta
  • 2 dl majsmjöl ( bovetmjöl tog jag)
  • ¾ dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl pumpakärnor
  • 2½ dl kokande vatten
  • ½ dl olja
  • flingsalt

  1. Sätt ugnen på 150°C varmluft.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Häll över det kokande vattnet och oljan och rör om till en jämn massa.
  4. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll över massan på plåten.
  5. Klä en plastpåse över handen och platta ut massan så tunt du kan, (täcker nästan en hel plåt). 
  6. Strö till sist över flingsalt och platta eventuellt in det med handen.
  7. Skär ut bitar i valfristorlek. Vill du så kan du lämna bort att skära i massan och sedan bara bryta bitar då knäckebrödet är färdigt.
  8. Grädda i ugnen ca 1 timme.
  9. Ta ut och låt svalna och bryt sedan i bitar.



Fakta om Bovetemjöl
Bovetemjöl är ett bra substitut för vetemjöl då det är naturligt glutenfritt. Dessutom har det lågt GI!
VÄRT ATT VETA
Bovetet kommer ursprungligen från Centralasien och Sibirien och är med sina trekantiga frön en väldigt speciell växt. Än idag är bovete ett baslivsmedel i Ryssland och delar av Centralasien.
Dagens Kloka
Den som är nöjd är rik.
 ~ Lao Zi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar