söndag 19 maj 2013

Vad man kan göra med kryddväxter

Jag har alltid haft en dröm om en kryddträdgård. Efter en del funderingar bestämde jag mig för att odla dem i krukor då det inte blir lika mycket ogräsrensning då.

Under bilderna talar jag om vilka jag valt att odla och till sist under alla bilder beskriver jag lite om kryddan och vad Du kan använda den till och länkar till goda recept.

En uppstammad rosmarin, fransk dragon och gräslök bor ihop här
Mynta och oregano hot & spicy samsas i denna kruka


Citronmeliss och citrontimjan
Oregano 
Kryddtimjan                                                                                     Persilja
               Tomat                       






 Rosmarin
 betyder "havets dagg" och vid Medelhavet hittar man den mycket riktigt vildväxande. Bladen är barrliknande och ständigt gröna. Blommorna är ljusblå till färgen.
 
Enklast odlar du rosmarinen i en stor rymlig lerkruka, som får stå utomhus på sommaren och som sedan tas in på en ljus och sval, frostfri plats på vintern.
 
Användning
Rosmarin kan användas både färsk och torkad. Blad plockar man efter behov under säsongen. Vill du skörda blad för torkning så är det lämpligast att göra det strax innan blomningen. Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner. När de torkat repar man av bladen.
 
De hårda torkade bladen krossas sedan i en mortel alldeles innan användningen. Rosmarin passar bra till kött, vilt och kyckling. Den är en förnämlig grillkrydda och även en intressant ingrediens i egna kryddblandningar, doftpåsar, potpurrier och kryddvinäger. Prova också att krydda brännvin med den eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull.
 
TIPS
 Olivbröd med timjan och rosmarin
 
********* 
Fransk dragon
 
 är flerårig och blir c:a 60 cm hög. Den får små, gröna oansenliga blommor i slutet av sommaren. Bladen är små och smala.
 
Härdig upp till mellersta Sverige men går också att odla inomhus. Den vill stå soligt och vindskyddat i väldränerad och mullrik jord. På våren klipper man ner de torra kvistarna till marken. Man kan vintertäcka den med t ex halm.
 
Användning
Plocka blad efter behov under hela växtsäsongen. Huvudskörden gör man i slutet av sommaren. Fransk dragon får kraftigare smak som torkad än som färsk. Den måste torkas snabbt för att få ett bra resultat. Djupfrysning fungerar också bra. Den är ingrediens i tartar-, hollandaise-, och bearnaisesås. Passar också till ägg- och fiskrätter, kyckling, tomatsallad, soppa m.m.
 
TIPS
 

Klassisk pannfisk
 
*********
Gräslök


flerårig växt som blir c:a 30 cm hög. Bladen är runda, ihåliga och långsmala. Den blommar med runda violetta blommor.

Gräslök kan odlas både inne och ute. Står gärna i soligt läge men har inget emot lite skugga under dagen. Gräslök får inte torka ut och det är viktigt att man gödslar. Klipp inte av allt. Lämna en del för att den skall klara sig så att det kommer upp nya strån.

Användning
Bladen kan både frysas och torkas. De kan klippas ner i sallad och även användas till soppa, fisk, gryta mm. Blommorna är en vacker dekoration om man strör dem överst på en sallad.

TIPS

Senapspotatis
 
 ********
 
 Mynta

 
planteras i en kruka med väldränerad jord och placerar dem i sol eller halvskugga.
Skörda de översta skotten regelbundet så blir plantorna täta och blomningen bromsas. När kryddväxter tillåts gå i blom är skördetiden ofta förbi eftersom smaken på bladen försämras och plantan inte växer till på samma sätt.
När säsongen lider mot sitt slut kan du klippa ner myntan och frysa in för vintern eller torka den på en sval, luftig och mörk plats. Låt bladen vara hela när du fryser eller torkar dem.

Användning
Mynta passar bra i många efterrätter – till sommarens jordgubbar, hallon och andra bär, till glass, fruktsallad och som dekoration på bakverk. Bladens söta smak gör sig också fint i drinkar, såser, sallader, dressingar, gelé och grönsaksrätter.
Mynta är gott och välgörande att koka te på.

TIPS
Lime- och myntaaioli (tillbehör)

 
 *********
 
 Oregano Hot & Spicy(Oregano)
 planteras ut när risken för nattfrost är över. Det är en förädlad variant av den grekiska med starkare smak. Oregano Hot & Spicy är en dekorativ kryddväxt med aromatiska ovala, rosa, doftande blommor som älskas av fjärilar. Skörda den färsk och eller torka inför vintern. Bästa tiden att klippa bladen är på morgonen efter att daggen har torkat.  Flerårig men skyddas på vintern med granris. Klipp hela stammar och ta av bladen senare.
 
Användning
Används i tomat sås, pizzor, Medelhavets kök. Plantera ihop med Rosmarin, Salvia och Timjan.
 
TIPS
Rigatoni med lövbiff och oregano
 
********* 
 Citronmeliss
 
är en flerårig växt som blir c:a 70 cm hög. Bladen avger en doft av citron om man gnider dem mellan fingrarna. Blommar med små, vita och oansenliga blommor.Trots att citronmeliss inte kan kokas är den en utmärkt krydda i diverse maträtter.

Användning
De färska bladen passar bra att blanda i sallader, drycker och de kan användas till fisk, kött, fågel, surkål, såser, majonnäs, grytor och till inlagd sill. Bladen kan även frysts eller torkas. Citronmeliss passar till tex. kött, fågel, fisk, såser, sallader och omeletter.
Ett brännvin kryddat med citronmeliss kallas Hjärtansfröjd.
Citronmeliss är också en bra prydnad och en god smaksättare till en glassportion. Den passar utmärkt som garnering på fruktdesserter och andra efterrätter.

Man får ut mycket av smaken genom att dricka te på citronmeliss. Pepparmynta och citronmeliss blandat ger också ett gott örtte. Drickes med honung till. 

TIPS
 
*********
Citrontimjan och Kryddtimjan 
  

 är en solälskande kryddväxt, med små söta blad i grönt och gult. Växten når endast ca 5 cm höjd. Den doftar friskt och gott och sätter prägel på din matlagning. Plantera den gärna nära grillplatsen där den då finns nära till hands att plocka av.
Bör täckas över vid risk för frost, kan ätas.
 
Användning
Det är bladen och de unga skotten som används både färska och torkade. Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Timjan har en genomträngande smak och bör användas i små mängder. Det är en flitigt använd krydda i allehanda rätter av kyckling, korv, kött, soppor t.ex. ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost. Färsk timjan anses särskilt god till äggröra och i tomatsallad samt till linser.

Timjan bör koka med i anrättningen. Kan också användas färsk som garnering. Förekommer även som brännvins- och likörkrydda och timjante sägs vara uppiggande.
 
TIPS

Kryddig melonsallad
Källa & Foto: Martin Hanner, Spisa.nu
Dagens Affirmation
 
Jag är alltid beskyddad!

Allt blir som det ska bli, och mitt i detta varande är vi alltid beskyddade. Alltid. Förvissningen om detta faktum kan också hjälpa oss att se att beskyddet och guidningen hela tiden kommer till oss. Så tveka inte i att be om att beskyddet ska visa sig tydligt, eller att tacka för det beskydd som du vet att du är värd. Njut av det, och gå ut i livet beskyddad och stärkt!

Ha en bra kväll å glöm inte att andas // Bettan
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar